Gaz Beton Nedir?

yazar:

kategori:

Gazbeton Nedir?

Binalara çok yönlü katkılar sağlayan, modern dünyanın duvar örgü malzemesi olarak ilk tercihi konumunda olan gazbeton; hafif yapı malzemesidir. 

  • Gözenekli hafif bir yapı malzemesidir.
  • Hacim olarak %70-80 gözeneklerden oluşur.
  • Yoğunluğu düşük, masif bir malzemedir.
  • Isı iletkenliği en düşük kagir duvar malzemesidir.

Neden Gazbeton?

Yüksek performansı sayesinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılan gazbeton, Amerika’dan Japonya’ya kadar birçok ülkede üretilir. Dünyanın en prestijli şehirlerinin gözde yapılarında kullanılan gazbeton, yüksek ısı yalıtımı özellikleri ile yapının yangın ve deprem güvenliğini arttırması nedeniyle pazarın önemli bir ihtiyacını karşılar.

Projelere Değer Katan Yapı Malzemesi

Üstün özellikleri ile gazbeton, her tip konutta, sosyal ve turistik tesislerde, ticaret ve sanayi yapılarında sağladığı ekonomi, kalite, konfor ve hız nedeniyle güvenle kullanılır.

Yalıtım Gazbetonla Sağlanır

Binalarda meydana gelen ısı kayıplarının büyük kısmı dış duvarlarda oluşur. Bina dış duvarlarında ısı yalıtımı sağlamanın pratik ve ekonomik çözümü gazbeton kullanmaktır. Tuğla, taş, briket gibi malzemelerle yapılmış duvarlar, ilave maddeler ve ek masraflarla gazbetonun tek başına sağladığı üstün yalıtım gücüne ancak ulaşabilirler.

Gazbeton Hiç Yanmaz 

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe göre, 1200°C’ye kadar ısıya dayanıklı “A1 sınıfı hiç yanmaz” malzeme sınıfındaki gazbeton, yangına 240 dakikadan fazla karşı koyabilmesiyle, yangına karşı emniyetli binalar inşa edilmesinde, “yangın duvarı” ve “yangın güvenlik holü” çözümlerinde vazgeçilmez bir seçenektir.

 

Gaz beton Avantajları

 Isı yalıtım özelliği çok iyi bir malzemedir. Bunun nedeni gözenekli bir yapıda olması ve beton, delikli tuğla, biriketten daha hafif olmasıdır.

 Gaz beton çok hafif bir malzemedir. Deprem sırasında oluşan eylemsizlik kuvvetini azaltır, yani depremde bir üstünlük sağlar.

 Gözeneklerinin kapalı bir yapıya sahip olma nedeniyle dayanımları yüksektir. Dayanıklılık bakımından çeşitli dayanım sınıflarında üretilmektedir. Hacim değişmesi değeri çok düşüktür ve bu özelliği sayesinde duvarlarda oluşacak rötre çatlakları önlenir.

 Ateşe dayanıklı bir malzemedir. İnorganik yapısı sayesinde gaz beton yapı malzemeleri A1 sınıfı yanmaz malzeme grubundadır.

 Düzgün makinelerde milimetrik boyutlarda kesilerek üretilebilir. Bu sayede düzgün duvar örme imkanı sağlar.

 Gaz beton yapı malzemeleri sesi bünyesinde tutma özelliğine sahiptir.

 Üretilen hammaddesi, zirai amaçla kullanılmayan kayaç ve mineral kökenli doğal inorganik hammaddelerden üretildiği için çevreye zarar vermez. Yalıtım sağlama özelliğinden dolayı sağladığı yakıt tasarrufuyla hava kirliliğine daha az sebep olur.

Nasıl Yapılır:

Silis kumu, bağlayıcı olarak kullanılan çimento ve kireç ile birlikte suyla karıştırılır. Bu karışıma gaz oluşturucu alüminyum pastası ilave edilerek bir hamur elde edilir. Bu hamur çelik kalıplara dökülür. Milimetrik toleransla istenilen boyutlarda kesilir ve sertleştirmek maktasıyla da buhar kürüne tabi tutulur. (yapisal.net)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir