Kayaköy veya eskiden Levissi (Yunanca: Λειβίσσι, Grekçe: Καρμυλησσός Karmilissos), Muğla‘nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahalledir. Kayaköy tarihi ve mimarisi açısından eskiden beri fethiye’nin turizmine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle Fethiye de mimarlık, inşaat, emlak gibi sektörlerin gelişmesinde de önemli rol almaktadır.
Fethiyede mimarlığın tarihi gelişimi
Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyıl başında kurulmuş, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti‘nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3000 nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adı Livissi şeklinde geçen mahalledir. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Diğeri ise 1512 yılından itibaren Osmanlı tahrir defterlerinde geçen Kayı Köyü’dür. Başta 39 numaralı tahrir defteri olmak üzere bölgede Oğuzların Kayı boyuna mensup Türkmenlerin yerleştiğine ilişkin kayıtlar mevcuttur. Kayaköy’de gezilip görülecek yerler arasında büyük ve küçük kilise ile on dört şapel bulunmaktadır. Ayrıca küçük kilise yanında bir çömlek atölyesi (Çömlekhane) vardır. Küçük kilise yolundan yalnızca deniz veya yürüyerek ulaşımın mümkün olduğu Soğuk Su koyuna yaklaşık kırk dakikada gidilebilir. 1923 yılında gerçekleşen mübadeleyle Levissi’de yaşayan Rumlar Yunanistan’a göç ederken Kayaköy’e de Selanik ve civarından gelen muhacirler yerleşmişlerdir. Muğla iline 147 km, Fethiye ilçesine 7 km uzaklıktadır.
Fethiye şehirleşme ve mimari açıdan geri de kalmış bir ilçedir. Bu nedenle bunu daha ileriye taşıyacak olan mimarlar, mühendislerdir. Fethiye’nin gelişimine katkı sağlayan mimarlık360 ofisi olarak geçmişimizi unutmadan geleceğimizi daha güzel yaşanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz.
Kaynakça:https://tr.wikipedia.org/wiki/Kayak%C3%B6y,_Fethiye
Bir yanıt yazın